Uit het boek “De Natuurkundige Ondernemer” van Kees van den Bos en Witek Nawara, over ondernemerschap met oorsprong in de faculteit Natuurkunde van de TU Delft.

Tekst PowerDNS

Ondernemer: Bert Hubert

Interview: Bert Hubert

Oprichting: 2000

Werknemers: 4 vast, 3 consultants

Bert Hubert heeft een loopbaan van inmiddels meer dan 15 jaar in de open source en commerciële software. Hij lanceerde zijn carrière door als student de eerste kabel internetprovider in Delft te hacken om vervolgens een overeenkomst aan te gaan om daar een aantal jaar het een en ander te verbeteren. Later werd hij partner bij Fox-IT cyber security (inmiddels verkocht) en startte hij PowerDNS welke nu 30% van alle internet domeinnamen wereldwijd dient. Tegenwoordig draagt Bert Hubert ook bij aan de wetenschap en start-ups aan de TU-Delft.

Ik wist al heel zeker dat ik niet in loondienst wilde, dat past niet bij me, ik wilde heel wendbaar zijn en ondernemer worden. Gelukkig hadden ze me bij die provider geen goed aanbod gedaan. Het bleek namelijk als snel dat ik vreselijk had onderschat hoeveel meer ze me per uur konden betalen dan dat ik in loondienst had kunnen krijgen.

Als studentondernemer is een business vooral extra geld erbij verdienen. Als het wegvalt dan valt het gewoon weg en ga je verder met studeren. Maar toen ik voor het eerst mijn huur en hypotheek moest gaan betalen uit mijn ondernemerschap vond ik dat heel tof. Ik zat thuis en bedacht me: er maakt niemand geld naar me over, ik moet het gaan verdienen, zo gaaf. Spannend he!

Als ondernemer zijn je werkzekerheid, je inkomsten, dus niet perse heel zeker, maar je beeld ervan is wel een stuk reëler. Als je heel lang in dienst bent dan specialiseer je je in je werkgever, en op een dag houdt je werkgever ermee op en dan ben je op de markt misschien heel weinig meer waard. Mensen komen er nu veel te laat achter dat ze zich misschien vijf jaar geleden hadden moeten omscholen maar dat zien ze niet omdat ze gewoon elke maand betaald krijgen.

PowerDNS biedt (2014) op ‘t moment een product aan waar de markt steeds minder behoefte aan heeft, omdat de markt verandert. De markt wil een simpeler product dat gebruikt kan worden door minder technische mensen, terwijl eerst juist de truuk was dat we iets hadden waar techneuten van gingen juichen. Dus nu ontdek ik dat ik mijn product moet aanpassen, maar dat ontdek ik heel snel omdat ik minder verkopen doe! Ondernemen houdt je dus scherp, of je vaardigheden nog goed genoeg zijn.

Iedere ondernemer moet iets hebben waar hij stinkend goed in is, en het is handig als dat iets met je bedrijf te maken heeft, maar dat hoeft niet eens. Het tweede belangrijke deel van ondernemen is dat je een neus ontwikkelt voor inefficiënte dingen in de markt, voor mensen die geld hebben (heel belangrijk). En je moet vooral begrijpen waar het probleem zit. Neem nou bijvoorbeeld stoplichten, waarom hebben we nog van die grote oude dure kasten terwijl het allemaal veel simpeler en efficiënter kan? Als je dat uitzoekt kom je erachter dat het heel moeilijk te veranderen is en je komt er pas binnen als je een unfair advantage hebt. In een eerlijk gevecht is de kans dat je wint namelijk bijna nul.

Wat Technische Natuurkunde vooral bijdraagt aan ondernemerschap is dat je naast het superpositie-beginsel ook het superioriteits-beginsel meekrijgt; We doen de moeilijkste studie, we snappen alles en we kunnen alles, we zijn masters of the universe. Zo loop je rond met een grenzeloos enthousiasme over je eigen kunnen. Met dat enthousiasme start je je bedrijf, maar dan moet je daarna wel even op je stoel gaan zitten en jezelf in de schoenen van je klant verplaatsen. Heb je een goed model van de wereld, heb je begrepen hoe de mensen, aan wie jij je idee wil slijten, de beslissingen maken? Ga ik de toekomst van mijn bedrijf verwedden om deze drie gasten die in de kapotte Volvo van hun ouders hierheen komen rijden en vertellen dat ze 5% beter, sneller of goedkoper zijn? Het idee dat het voor startend ondernemers moeilijk is om aan geld te komen is ook niet helemaal waar, de meeste Nederlandse investeerdershopen dat er eindelijk een keer iemand komt met wel een redelijk verhaal waar ze hun geld aan kunnen geven

Ook word je tijdens je studie Technische Natuurkunde steeds weer geconfronteerd met dingen die niet opgelost zijn. De wereld is niet af en er zijn genoeg mogelijkheden. Voor een HBO-er is de wereld vaak wel af, alles staat namelijk in een boek. Wat vroeger ook heel belangrijk was bij natuurkunde is dat je aan je lot werd overgelaten vanaf dag 1, dat was bruut. Je kon dus altijd blind een natuurkundige aannemen want hij was blijkbaar zelfredzaam en had de selectie overleefd. Het word nu steeds schoolser en dat is leuk voor de slagingspercentages, maar niet voor de zelfredzaamheid.

Iets waar ik mij persoonlijk zorgen over maak is dat vrijwel niemand meer echt kan programmeren in Nederland. Als je als land niet kan programmeren ben je tegenwoordig geen kenniseconomie. Ik ben nu betrokken bij het programmeervak van de opleiding en daarnaast heb ik een cursus opgezet voor een van de vakgroepen. Ongeveer iedere persoon die een vakgroep binnenkomt begint of aan z’n eigen programma of met een enorme bak code waar een voorganger vier jaar aan heeft gewerkt en wat niemand meer begrijpt. De wetenschap hier is in een stadium waarin we niet op schouders van voorgangers verder bouwen maar telkens het wiel opnieuw slecht uitvinden. Een goede basis in programmeren geeft goede wetenschap en betere resultaten. Voorlopig wil ik ook betrokken blijven bij de wetenschap.

Als je vraagt aan een ondernemer hoe ze het allemaal voor mekaar hebben gekregen dan hebben ze sowieso een berg interessante dingen te vertellen; ‘nou het grote inzicht kreeg ik toen en toen..’ Leuk en aardig maar als je terugkijkt en ze hadden het inzicht een half jaar eerder of later gehad dan was het bedrijf mislukt. Ik heb terug zitten testen hoe groot de kans is dat het toeval is dat dat bedrijf wat ik verkocht heb succesvol was. En dan kom je tot de conclusie dat het ‘t goede moment was, op de juiste plek en dan blijkt het dat er ook nog mensen waren die het me heel erg gegund hadden. Als die ene persoon binnen mijn eerste grote klant niet had gezegd dat ik de job moest doen had ik die eerste klant niet gehad. Zelfde voor het hacken van een internetprovider; toen kreeg ik een aanbod, tegenwoordig wordt er gewoon aangifte tegen je gedaan. Een ondernemer die vraag stellen is bijna alsof je een loterijwinnaar gaat interviewen met de vraag naar welke winkel ze zijn gegaan.

Het woord ondernemer is in Nederland dubbel in gebruik. Hier betekent ondernemer iemand die niet in loondienst is, terwijl een ondernemer eigenlijk iemand is die onderneemt! Iemand die daadwerkelijk iets start terwijl hij die middelen om z’n droom te verwezenlijken nog niet heeft, maar toch alvast begint de toekomst te scheppen.